08 maj 2009

Åsiktsvädring del 1


När jag satt och surfade hemma igår så kom jag till en blogg där en av kommentarerna för ett inlägg tog upp detta med blandraser (dvs en blandning mellan olika hundraser)

Personen i fråga tyckte att blandraser är så mycket bättre än renrasiga... tyvärr hade hon inte mycket argument för detta..vilket skulle ha varit lite mer intressant..

Hur som helst fick det mig att fundera lite vart jag står i frågan.. liksom gå in på djupet lite mer.
Så här kommer min åsikt om hundhållning, hundavel och allt som hör till (vare sig det gäller blandraser eller renrasiga. )

Eftersom detta är ett stort ämne så kommer jag att dela upp det i olika inlägg.

Ett stort problem i dagens samhälle är hundhållningen.
Folk skaffar hund utan att tänka sig för innan.

Detta slutar ofta med att en "olycka" händer (tex hunden går överstyr och biter någon) eller så får den flytta till någon annan eller för den delen slutar det med avlivning.

Man säger att det är en problem hund.  Enligt mig finns det inget som heter problemhund... däremot finns det hundproblem.

Hundar är inte som människor. De kan inte tänka logiskt..de tänker inte på vad det kan hända efter att de gjort något..utan de gör det bara.. tex biter...
I hunden värld finns det bara reaktioner.. tex försvar eller flykt.
sen finns det givetvis många andra reaktioner i hunden liv..men för att korta ner inlägget något så skall jag hålla mig till dessa två grundstolpar.

Alla hundar har olika ströskelvärden för de olika reaktionerna (dvs olika lätt eller svårt att frambringa just den speciella reaktionen)

Detta är något vi människor har avlat fram genom genomtänkt avel.. sen är det alltid så att det kan skilja något mellan olika individer.

Vi människor har alltså avlat fram olika raser och anpassat dem till olika arbeten.. olika användbarhetsområden.

Tänker man lite längre än vad näsan räcker så kan man ganska enkelt förstå att en hund som är avlad för att själv vakta och försvara en flock med får (ensam utan mänsklig närvaro) inte är lämpad att bo i ett vanlig hem (oavsett lägenhet eller hus) i samhället vi lever idag.

Denna hundras skall ju som skrivet vara en hund som ensam kan stå emot faror som lurar.
Vad tror ni händer om en sådan hund möter tex ett barn som är lite rädd för hundar (barnet kanske då stirrar hunden i ögonen för att veta vart hunden är, barnet kanske går lite konstigt och stelt och oftast smyger barn som är rädda.) överhuvudtaget uppförs sig barnet ganska naturligt för att vara en människa som är rädd men för hunden är inte detta något naturligt utan detta barn uppför sig som ett potentiellt hot och hunden kommer att agera därefter.

Nu är det ju givetvis så att alla av samma ras inte uppför på exakt samma sätt men innan man skaffar hund så skall man ta reda på historiken för den rasen man är intresserad av och inte bara se till utseendet (som är en ganska vanligt förekommande orsak till att man skaffar en specifik ras)

Det jag vill komma till är att alla människor som vill skaffa hund... tänk efter lite för...


*Varför vill jag ha en hund och vad skall jag använda den till: tex sällskap, lydnad, bruks(spår, sök.m.m) frivilligarbete (bevakning och räddning) vakt m.m

* Utifrån den plan man har för hunden: varför skall jag  använda den till det..vad är det som gör att jag är intresserad av det eller vill det.  tex vakt.. finns det verkligen ett behov av en vakthund.. och vad betyder order vakt för mig..alla hundar kan nämligen vakta..dvs varsko flocken att någon fara närmar sig. I hundens fall så skäller eller morrar den.
Eller betyder order vakt att den även skall anfalla dvs försvar ?

* Tidigare erfarenhet/kunskap ??

* Har jag tid att lägga ner på att träna hunden att bli en fungerande medlem i flocken som också fungerar ute i samhället. (man måste lägga ner mycket tid på detta)

När man sedan har svaret på dessa frågor och riktigt tänkt igenom dem så övergår man till att leta raser som passar in i profilen.. dvs som har alla dessa egenskaper man letar efter.

När man sedan har några alternativ på raser så är det att rekommendera att kontakta rasklubbarna för respektive ras eller olika uppfödare och ägare till dessa raser för att höra sig för vad de tycker.
Man kan även kontakta SKK  (Svenska Kennelklubben)

Om nu alla blivande hundägare skulle göra detta (ta sig tid ) så skulle vi nog minska antalet "olyckor" där hundar är inblandade otroligt mycket.

Hundar som kommer till människor som kan ta hand om dem på ett riktigt sätt mår bra och uppför sig därefter.

Nu är ju livet inte bara svart eller vitt.. så det jag har skrivit är ju inte på något vis den heliga skriften..men den är dock en liten fingervisning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

hej hej kommentera mera :)